Ako postoji voće koje možemo nazvati najpopularnijim to je nesumnjivo jabuka. Jesen je vreme kada u njima najviše uživamo, no u dućanima su dostupne tokom cele godine tako da su postale toliko svakodnevne da o njima previše ne razmišljamo.

Volimo ih na sve načine – od svjžih dok ih jedemo iz ruke, pa sve do finih slatikiša koje se s njima mogu pripremiti. Ali postoji celi niz itekako zanimljivih stvari o ovom voću koje nisu toliko poznate, a neke od njih bi vas mogle, kao što se to voli reći na raznim portalima, prilično iznenaditi. Proverite s nama jeste li znali za ovih 7 zanimljivosti o jabukama!

1. Jabuka spada u porodicu ruža

Iako na prvi pogled stablo jabuke i trnovita ruža nemaju nikakve veze, ove dve biljke spadaju u istu porodicu. Razlog zašto su ih znanstvenici tako klasificirali su sličnosti njihovih cvetova. Uz to, jabuke nisu jedino voće koje spada u ovu porodicu – u njoj se nalaze zajedno s kruškama, šljivama, trešnjama i još ponekim voćem.

2. Poreklom su iz središnje Azije

Jabuke su poreklom s područja koje se nalazi između Crnog mora i Kaspijskog jezera, a u zemljama kao što su Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan još se uvek mogu naći prave divlje jabuke od kojih su nastale sve ostale vrste. Zovu se Malus sieversii, a DNA analiza iz 2010. godine potvrdila je kako je ova vrsta praotac svih današnjih jabuka. Spomenimo i kako je najveći grad Kazahstana Almaty svoje ime dobio po tamošnjem nazivu za jabuke (Alma), što se često prevodilo kao “pun jabuka”.

3. Za njihovo širenje na zapad najzaslužniji su stari Rimljani

Kultivacija jabuka započela je još na području drevne Mezopotamije, kao i u unutrašnjosti današnje Turske. Za vreme osvajanja Aleksandra Makedonskog uzgoj jabuka se proširio na područje stare Grčke, no pravi uspon ovog voća počinje za vreme Rimskog carstva kada se raširilo širom Europe. U starom Rimu jabuke su bile posebno cenjene i smatrale su se svojevrsnim luksuzom. U Novi svet jabuke su stigle s kolonistima tijekom 16. i 17. stoljeća do kada je postojalo već 200-tinjak sorti, a nakon toga su se ubrzo proširile i u ostatak sveta. Procenjuje se da danas u svetu postoji gotovo 8000 sorti.

4. Kraljevi i vladari nekoć su obožavali jabuke

Henry VII iz svoje je kraljevske riznice plaćao vrtoglave iznose za pojedine tada retke vrste jabuka, a njegov naslednik Henry VIII imao je vlastiti voćnjak s mnogo različitih sorti. Štoviše, uvozio je i francuske vrtlare kako bi se na najbolji mogući način brinuli o njima. Katarina Velika toliko je obožavala sortu Golden Pippin (sličnu današnjem zlatnom delišesu) da ih je ponijela u svoju palaču u Rusiji, a svaka je bila zamotana u srebrni papir. Kraljica Viktorija također ih je voljela, naročito pečene. Karlo Veliki za svojeg je kraljevanja pak naredio sadnju jabuka duž nemačkih zemalja.

5. Čak četvrtinu jabuke čini zrak

Moguće da niste nikada razmišljali o tome, no znate li zašto ako svežu jabuku ubacite u vodu ona pliva na površini? Razlog je taj što čak 25 posto volumena ovog voća čini vazduh, što je i razlog zašto ima tako privlačnu rahlu strukturu. Neka istraživanja spominju kako je ovaj postotak bliži 18 posto, no kako god bilo osećaj sitosti koje daju jabuke nije samo od kalorija. Kad smo već kod toga, jedna jabuka prosečne veličine ima 80 kalorija.

6. Štite od bolesti i produžuju život

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje jabuka značajno umanjuje rizik od mnogih bolesti. Prije svega štite od raka, ali su dobre i za prevenciju bolesti srca i koronarnog sustava. Dobre su i za probavu, a također produžuju i trajanje života. Imajte u vidu da se mnogi korisni sastojci jabuke nalaze u njezinoj kori, pa je nije preporučljivo guliti prije konzumiranja. S druge strane, konzumiranje sjemenki nije preporučljivo.

7. Stablo jabuke može doživeti 100 godina

Stabla jabuke mogu doživeti starost od stotinu, pa i znatno više godina. Zabeležen je slučaj stabla jabuke sorte Bramley u Southwellu u Velikoj Britaniji koje je starije od 200 godina, a zasadila ga je jedna devojčica još davne 1809. godine. Štoviše, to je stablo još donedavno davalo plodove. Ipak, u masovnom uzgoju realniji je kraći životni vek, a vreme u kojem stabla jabuke daju plodove iznosi između 30 i 40 godina.

Izvor: recepttura.com