Jabuka je kralj svih plodova, odavno je povezana sa biblijskom pričom o Adamu i Evi, Ovo voće je nastalo između Kaspijskog i Crnog mora, na bliskom istoku pre otprilike 4000 godina. Ovo je jedno od najpopularnijih voćki ikada pronađenih.

Postoji poznata izreka „Jabuka dnevno drži doktora daleko“, što znači pored prehrabene ima i medecinsku vrednost. Istraživanje zdravstvene prednosti datira od davnina, i sve studije imaju zajednički zaključak da veoma dobro utiču na ljudsko zdravlje.

Plod jabuke je jedna od najstarijih vrsta biljaka koje postoje, istraživanja navode da se jabuka koristila najmanje 6500 godina pre Hrista. Plodovi su bili omiljeni prema spisima starih Grka i Rimljana. U norveškoj tradiciji smatra se da jabuka ljude drži večno mladim.

Postoji više od 7500 vrsta jabuka, mi ćemo vam predočiti nekolicinu sorti jabuka:

Ananasrenette – „Ananas Reinette“ kada je prevede na engleski, to bi značilo „kraljevski ananas“. Poznat po svom ukusu ananasa, voće je pokriveno tačkicama.

Arkansas Black – Pljosnatog oblika, crne jabuke iz Arkanzasa su srednje veličine sa veoma tamnom crvenom bojom. Kod skladištenja, kora nastavlja da potamni, a od svih sorti ova jabuka je najtamnija po boji. To je jabuka sa intenzivnim aromatičnim ukusima, pa je postala popularna kao jabuka za proizvodnju jabukovače!

Bonza apple – Imajući neobičan oblik, daju poluslatki ukus. Njeno meko meso može se opisati kao „kremasto“, što ovu sortu čini dobrim kandidatom za konzumiranje sirovog ili jabukovog sosa ili maslaca od jabuka.

Braeburn apple – Imajući neobičan oblik, daju poluslatki ukus. Njeno meko meso može se opisati kao „kremasto“, što ovu sortu čini dobrim kandidatom za konzumiranje sirovog ili jabukovog sosa ili maslaca od jabuka.

Bramley – Kiseli ukus jabuke od bramlija najbolje se uživa kada se kuva. Karakterističan kvalitet ovog voća je da kada se kuva postaje zlatan i pahuljast. Drvo nosi veliku jabuku, tj. dva ili tri puta veću težinu od desertne jabuke.

Fuji apple – Sa blagim, slatkim ukusom, ove jabuke su često velike i odlične su za kuvanje. Sa prelepim ružičastim pegavim tufnama preko žuto-zelene pozadine, ovaj tip jabuke je između Red Delicious-a i Ralls Janet-a.

Gala apple – Slično zlatnoj i crvenoj ukusnoj jabuci, njen blagi i slatki ukus čini ga idealnim voćem za decu. Sa predivnim svetlo-crvenim sjajem sa svetlo-žutim tonovima, gala jabuke su bogate dijetalnim vlaknima.

Golden delicious apple – Zlatna ukusna jabuka, kao komercijalna sorta i kao rasplodna vrsta, jedna je od najvažnijih sorti jabuka. Kada se peče ili kuva, odiše bogatim blagim ukusom i najbolje je za salate.

Goldrenette – Nastanak jabuke Goldrenette datira iz 1740. godine. Plod ima zelenkasto-žutu do narančastu kožu prošaranu crvenom nijansom. Ova jabuka je najbolja kada se kuva, a ne jede sirovo ili sos. Kada se napravi u fino pire, njegov nutty okus će se osetiti u jelu.

Granny smith apple – Njegov svež i opor okus drži se dobro u receptima s začinskim receptima. Jabuku je najbolje uživati u salatama. Imajući vrlo oštar okus, postoji jedna reč koja se koristi za opisivanje ove jabuke i ona je „kisela“.

Jonagold – Sa tankom kožom, Jagagoldove jabuke su križ između hrskavog Golden Delicious i rumen-jarka Jonathana. Gotovo u svim dijelovima svijeta, ovo voće je sada omiljeno zbog svoje velike veličine, posebno od strane komercijalnih uzgajivača. Njegovo blistavo belo meso daje slatki ukus. Sa puno balansirajuće kiselosti, ova jabuka je hrskava da bi se ugrizla. Dostupan tokom rane jeseni, jabuka je prvi put otkrivena 1968. godine na državnoj poljoprivrednoj eksperimentalnoj stanici u Njujorku.

Jonathan apple – Sa jakim dodirom kiseline, Jonathanova sorta je otkrivena kao slučajna sadnica. Koristi se za dvostruku namenu, tj. I za svežu ishranu i za preradu. Dobro se uklapa u sosove i jabukovače zbog svog laganog začinskog ukusa i izuzetne sočnosti.

Lobo – Uopšteno se smatra da je bolji od svog roditelja, Lobo je svestrana jabuka srednje veličine sa ukusom tangije. Jabuke se koriste u pravljenju deserta. Njegov ukus slatke, malo jagodastog ukusa čini desert dobrim. Ove jabuke se mogu videti sredinom septembra

McIntosh – Jabuku je otkrio zemljoradnik John McIntosh, koji ima svoje korene početkom 19. veka, sa brojnim potomcima, voće je postalo veoma uticajna sorta jabuke. Meko meso je dobro za jelo voća. Njegovo kremasto meso je takođe dobro za pripremanje sosa od jabuka ili maslaca od jabuka. Uz osvežavajuću kiselost, ukus jabuke je jednostavan i aromatičan.

Pacific rose – Nazvana po ružičastoj puti, jabuka je poznata po slatkom, osvježavajućem i hrskavom ukusu. Njegov karakterističan profil ukusa kombinuje ukuse oba roditelja (gala i sjaj) sa izvrsnošću. Prikupljene u aprilu, sa manjom kiselosti, ružičasto su crvene.

Cripps pink apple – Sa prepoznatljivim rumenilom, Crippsove ružičaste jabuke uglavnom rastu u Australiji, ali iu nekim drugim delovima Sjedinjenih Država. Odrasli u specifičnim uslovima, odlični su za grickanje, salate, sos, pite, pečenje i zamrzavanje.

Red delicious apple – Otkrivena 1875. godine, crvene ukusne sorte jabuke rasle su na farmi Jesse Hiatta u Peruu, Iova. Pošto je to smatrao smetnjom, Hiatt je odlučio da saseče mladice, ali je rast bio ogroman. Konačno je odlučio da dozvoli da raste. Odrasle jabuke zvane Havkeie bile su prikazane na sajmu voća u Misuriju; Braća Stark Nurseri kupili su prava da ga prodaju i zamenili su ime Havkeie sa Red Delicious apple. Ima veoma aromatičan ukus koji ima konusni oblik i dubok je do jarko crvene boje. Ubrane u državi Vashington u jesen, ove jabuke su najbolje za grickanje i pripremanje salata.

Yellow Transparent – Široko rasprostranjen u Evropi i Severnoj Americi, ovaj tip jabuke se obično koristi za kuvanje. Njegovo sočno meso, oštar ukus i slatki ukus su dobri za sušenje, zamrzavanje, sos, sok i vino. Jedan karakterističan kvalitet ovog tipa jabuke je da je sposoban da preživi zime u zoni 3. Ova jabuka za kuhinju može se jesti sveže kada je potpuno zrela.